maandag 4 januari 2016

42,9% van de jongeren deelt zijn wachtwoorden

Overheid en Child Focus lanceren campagne over wachtwoorden voor kinderen
CERT.be, het federal cyber emergency team, en Child Focus, lanceren voor de eerste keer samen een kindercampagne over wachtwoorden. In de campagne kunnen kinderen die voor het eerst een wachtwoord maken al tekenend ontdekken hoe ze dat op een veilige manier kunnen doen. En dat is "door een leuke zin te gebruiken en deze niet te delen".


Al tekenend een “wachtzin” maken
"Een wachtwoord is de sleutel van je online deuren. Daar spring je best voorzicht mee om.", zo zegt Christian Van Heurck, coördinator van CERT.be. "Omdat we merken dat kinderen van 8 tot 11 jaar voor het eerst een emailadres aanmaken, hebben we samen met Child Focus materiaal en een test ontwikkeld om in de klas te gebruiken. Kinderen kunnen een tekening maken, daaruit een leuke zin bedenken en die als wachtwoord gebruiken, bijvoorbeeld "Mijn2broerszijngek!"
"Een oefening die overigens ook veel volwassenen nog zouden kunnen gebruiken", zo zegt Christian Van Heurck. "Zowat 52 procent van de Belgen gebruikt immers geen wachtwoord dat langer is dan 8 tekens. Nochtans is dat niet veilig en gebruik je best een zin. Die is lang en makkelijk te onthouden."


Delen is een probleem
Een recent onderzoek uitgevoerd door de federale overheid wees ook uit dat voor kinderen en jongeren ook het delen van wachtwoorden problematisch blijft. Zowat 42,9% van de jongeren (onder 25 jaar) deelt zijn wachtwoord met vrienden.
"Dat is ook onze ervaring als wij informatiesessies geven hierover", zo duidt Heidi De Pauw, Algemeen Directeur van Child Focus. "Als je jouw wachtwoord deelt, loop je het risico dat je e-mail of socialmediaprofiel wordt overgenomen door iemand anders waardoor je geen vat meer hebt op wat er met je persoonlijke informatie gebeurt.
Het delen van wachtwoorden kan leiden tot zorgen voor het overnemen van iemands e-mail of socialmediaprofiel. En als dat gebeurt, is het meestal door iemand die je kent. Met deze campagne voor kinderen die hun eerste online stapjes zetten, leren we hen een goed en veilig wachtwoord te gebruiken dat voor hen alleen is."
Scholen en leerkrachten kunnen op de website www.veilig-wachtwoord.be terecht voor een wachtwoordtest voor kinderen en gratis materiaal om in de klas te gebruiken.


http://www.msn.com/nl-be/nieuws/nationaal/429percent-van-de-jongeren-deelt-zijn-wachtwoorden/ar-BBnZ0Bq?li=AAazS59

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.